Archive for the Terengganu Category

‘THE BOSS IS ALWAYS RIGHT’

Posted in SUK, Terengganu on January 6, 2010 by Hambali Abd Latiff

 (WAN AHMAD DALAM PENTADBIRAN & POLITIK TERENGGANU – Bahagian Ketiga)

Saya tidak mengenali Wan Ahamad Wan Muda lama. Baru kira-kira setahun. Namun tidak bermakna tidak boleh menyelidik latar belakang beliau.

Kenapa Menteri Besar, Datuk Ahmad Said mempertahankan Wan Ahmad – sama ada dalam

sidang DUN atau di hadapan wartawan yang bertanyakan mengenai Setiausaha Sulit Kanan yang satu-satunya ini?

Apa kelebihannya? Dengan merujuk kepada sumber pentadbiran negeri, di kalangan rakan sebaya , Wan Ahamad ternyata dikenali sebagai seorang pegawai yang kreatif.

Cuma yang ‘geram’dan mempunyai niat buruk sahaja yang cuba mewarnakan Wan Ahamad sebagai pegawai kerajaan yang ‘tidak layak’dan terlalu ‘diberikan muka’oleh Ahmad Said.

Beliau disenangi oleh bos dan bekas bos-bos nya. Beliau antara Pegawai Tadbir Negeri pertama mendapat Anugerah Khidmat Cemerlang dan diberi anjakan gaji melintang apabila skim SSB mula dilaksanakan.
Sepanjang SSB dilaksanakan beliau tiga kali mendapat anugerah khidmat cemerlang pergerakan gaji.

Apabila SSM menggantikan SSB, pegawai ini masih lagi mengekalkan kecemerlangan setelah dua kali menerima anugerah khidmat cemerlang kerana diberi anjakan gaji.

Beliau merupakan pakar rujuk kepada kepada Perlembagaan Negeri. Tidak hairan lah dizaman krisis perlantikan Menteri Besar beliau menjadi sumber rujukan Ahmad Said.

Di ketika Ahmad Said menyandang jawatan Penolong Pegawai Daerah Setiu, Wan Ahamad berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Daerah Marang. Dalam masa yang sama mereka menyandang jawatan Setiausaha Keselamatan Daerah masing-masing.

Beberapa pegawai memaklumkan kepada saya, masih lagi berada diingatan beliau, dalam satu kursus keselamatan yang mereka hadir bersama, tiba-tiba Tan Sri Wan Mokhtar mengarahkan Ahmad Said pulang bagi menjadi calon pilihanraya kecil DUN Kijal menentang calon Semangat 46 ketika itu Ahmad Sabbery Chek.

Wan Ahmad sinonim dengan perkhidmatan di Bahagian Kerajaan Tempatan dalam Pentadbiran Negeri Terengganu. Empat kali keluar masuk bahagian tersebut termasuk di era Ahmad Said menjawat jawatan Yang Dipertua Majlis Daerah Kemaman dan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Terengganu.

Ketika berkhidmat dengan Bahagian Kerajaan Tempatan beliau telah membawa perubahan. Antaranya meluaskan kawasan pentadbiran Pihakberkuasa Tempatan ke seluruh negeri, menaiktaraf beberapa majlis daerah ke perbandaran dan perbandaran ke Bandaraya.

Pentadbiran Negeri pernah memberi kepercayaan kepada beliau mengendalikan satu kes besar bersama Penasihat Undang-Undang Negeri, menyelesaikan tuntutan pengiktirafan sebagai seorang bekas Raja.

Kes ini berjaya diselesaikan setelah penyelidikan fakta dijalankan lebih dari tiga tahun. Kejayaan ini membolehkan beliau diberi peluang oleh Dato’ Seri Dato’ Lela Perkasa yang menjadi Setiausaha Usaha Kerajaan ketika itu kepada beliau melanjutkan pengajian dalam bidang perundangan di Manchester Metropolitan University, United Kingdom.

Pegawai-pegawai itu maklumkan lagi kepada saya, ketika berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Daerah Setiu, beliau bekerja keras membantu Pegawai Daerah Setiu ketika itu Encik Azlan Dagang (kini bergelar Datuk) memenangi Anugerah Perdana Perkhidmatan Awam dalam kategori Ketua Pengarah MAMPU – satu-satunya anugerah kecemerlangan tertinggi dalam perkhidmatan awam.

Untuk rekod, beliau dan Ahmad Said pernah bersama-sama menuntut di tingkatan enam sebelum beliau akhirnya melanjutkan Pengajian ke Universit Malaya dan dianugerahkan Ijazah Kepujianan dalam Sarjana Muda Ekon0mi dengan pengkhususan dalam jurusan Analisa.

Bermakna, Wan Ahmad memiliki ‘double degree’.

Pemerhatian saya sepanjang bersama beliau, Wan Ahamad profesional dalam tugasnya dan ‘mudah basa dan senang berkiro’’.

Beliau tahu dan faham dalam tugas yang diamanahkan.

Prinsip utamanya ialah ‘The boss is always right’. Beliau akan melaksanakan arahan bos selagi tidak bertentangan dengan perundangan disamping memberikan pandangan alternatif atau ‘second opinion’- bukan pak turut dan pak angguk bagi pelaksanaan.


(Ikuti Bahagian Keempat)

Advertisements

WAN AHAMAD DALAM PENTADBIRAN & POLITIK TERENGGANU

Posted in Ahmad said, MB, SUK, Terengganu on January 3, 2010 by Hambali Abd Latiff

(Bahagian Pertama)
Ketika ini ada ada pihak menjaja nama Wan Ahamad Wan Muda – Setiausaha Sulit Kanan kepada Menteri Besar Terengganu – sebagai akan mengambil alih jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu menggantikan Datuk Mokhtar Nong.

Bagi saya tujuannya bukan untuk positif tetapi negatif. Nak mengutuk ‘Mat Said’ lah tu!

Dari mana sumber dipetik dan siapa menyiarkan berita entahlah…tapi orang di Pejabat SUK ada menceritakannya walaupun hakikatnya ia tidak benar walaupun 10 peratus.

Yang menarik pada sidang Dewan Undangan Negeri baru-baru ini – 21 – 23 Disember 2009, nama Wan Ahamad ditimbulkan oleh ADUN Barisan Nasional (BN) dan sudah pastilah soal negative.

Berikutan itu, Menteri Besar, Datuk Ahmad Said terpaksa mempertahankan Wan Ahamad dan kenapa beliau dilantik.

Bagi mereka yang ‘tak selesai’ dengan Wan Ahamad, akan tetap mengungkit Setiausaha Sulit Kanan kepada Menteri Besar ini dan paling menonjol melalui beberapa blog milik mereka yang terang-terangan menentang Ahmad Said atau juga melalui pembantu atau ‘macha-macha’ mereka, termasuklah sebuah blog seorang guru yang banyak mempertikaikan dasar-dasar kerajaan negeri.

Melalui satu blog bekas pegawai kanan Datuk Din Adam ketika menjadi Exco kerajaan negeri di bawah tajuk ‘Yang Popular & Terpopular’ (21 November 2009), entri berkenaan menyebut:

“MB Mat Said kehilangan seorang lagi orang kuat dan orang kanan yang boleh dikatakan amat dipercayai dan 100 peratus cakap-cakapnya dipatuhi oleh MB Mat Said. Orang kuat kedua ini menjadi amat berkuasa dan digeruni oleh banyak orang dalam pentadbiran kerajaan negeri, sehinggakan bos nombor satu dalam pentadbiran negeri pun seperti kehilangan kuku serta tidak mampu untuk mengatasi orang ini. Demikian hebatnya ‘budak tingkat 16’ ini. Demikian berpengaruh dan berkuasanya orang yang juga mendapat ‘jawatan baru’ sebagai Menteri Besar Kedua (MB2) sepanjang berada di Tingkat 16 Wisma Darul Iman itu. Dan sekarang MB Mat Said telah kehilangan lagi. Sama ada sengaja dihilangkan mahupun terhilang, yang pasti ‘budak tingkat 16’ ini sudah sah menghilangkan diri. Bagaimana kaedah ‘menghilangkan’ budak tingkat 16 atau MB2 ini, hanya orang-orang tertentu sahaja yang tahu. Pun demikian, khabarnya budak tingkat 16 ini telah di…….. (diluluskan atau diarahkan atau diminta atau disyorkan atau dipohon atau dihalalkan cara – pilih satu yang paling sesuai) untuk melanjutkan pelajaran. Di mana, ke mana dan berapa lama, itu kena tanya MB Mat Said.”

Cara penulisan dengan menggunakan perkataan seperti ‘100 peratus cakap dipatuhi’, “amat berkuasa dan digeruni”, ‘bos nombor satu dalam pentadbiran negeri seperti kehilangan kuku’ serta “di mana, ke mana dan berapa lama” (melanjutkan pelajaran), memberikan kesan negatif kepada pentadbiran dan nama Ahmad Said sendiri.

Tujuan dan matlamat blog ini menimbulkan isu Wan Ahamad ini ibarat membaca buku nipis (mengambil istilah digunakan Ahmad Said untuk membandingkan cara mentafsir dalam politik – antara buku tebal dengan buku nipis).

Maknanya, buka muka surat pertama dan kedua sudah tahu tujuan atau isi penulisannya!

Walaupun penulisnya membiarkan persoalan dijawab sendiri tetapi matlamatnya jelas dan sudah pasti Wan Ahamad tahu untuk memberikan jawapan, mungkin di mahkamah!

Nama Wan Ahamad mula melonjak naik apabila isu pertukaran kakitangan kerajaan Terengganu (TCS) akhir tahun 2008 (mulai 1 Januari 2009).

Beliau dikatakan merancang pertukaran berkenaan, walaupun hakikatnya yang mengeluarkan senarai ialah bahagian.

Sepanduk-sepanduk yang digantung mempersoalkan ‘siapa yang mentadbir Terengganu sekarang”? Nama Wan Ahamad (ejaan salah di sini) terpampang besar malah beliau dikatakan bersekongkol dengan Wan Lutfi dan Husin Botak. Nama lain tidak penting tetapi

Selepas isu itu reda beberapa ketika, tup-tup nama Wan Ahamad melonjak lagi. Kali ini lebih hebat.

Beliau dikatakan orang yang memiliki telefon bimbit yang menghantar sms ugut bunuh kepada beberapa ADUN yang menyebabkan wujudnya ‘Kumpulan 10’ yang memboikot sidang DUN Terengganu pertengahan tahun lalu.

(Ikuti bahagian kedua)

DUA WARKAH UNTUK AHMAD SAID

Posted in Ahmad said, Menteri Besar, Terengganu on January 3, 2010 by Hambali Abd Latiff

Saya tidak mahu komen dua entri berikut. Pertama daripada www.teganukini.blogspot.com dan yang kedua daripada www.msomelayu.blogspot.com.

Baca dan telitilah:

SALAM TAHUN BARU BUAT AHMAD SAID – TINTA MERAH & SINAR HARIAN

Daripada www.teganukini.blogspot.com (2 Januari 2010)


Blogger Tinta Merah seorang sifu … memulakan Salam Tahun Barunya kepada Ahmad Said mencurahkan pemerhatian ikhlas beliau dengan kata secantik bahasa…’ walaupun dia (Ahmad Said) nampak ‘komang’ kata orang Terengganu, tidak hebat, nampak darat macam orang kampung tetapi dia ada kelebihan. Yang pastinya kalau bukan ada kelebihan dan keistimewaan, Sultan Mizan Zainal Abidin tidak akan perkenan untuk dia jadi MB.’

Syabas diucapkan kepada Tinta Merah yang Berjaya merungkai jawapan kepada kecelaruan dan persoalan sebilangan golongan menengah Terengganu terhadap Ahmad Said. Bagi orang kampong dan golongan bawahan mereka tiada masalah dan amat-amat berkenan dengan Ahmad Said yang mengutamakan rakyat.

Kepada yang arif dengan sejarah Terengganu, pemilihan Menteri Besar memang dibuat oleh Istana bedasarkan saki baki kuasa yang beri oleh Perlembagaan Negeri. Pemilihan dibuat daripada calon-calon daripada parti yang mendapat kerusi majoriti di Dewan Undangan Negeri.

Istana telah memilih Ahmad berasaskan beliau orang paling kanan dalam parti yang menang, yang merupakan salah seorang daripada dua(2) Ketua Bahagian parti yang bertanding di kerusi negeri dalam pilihanraya yang lalu, selain daripada fakta yang akan dinukilkan oleh Tinta Merah berikutnya nanti…. Ini lah apa yang paling asas dalam amalan ‘Demokrasi Berparlimen Dan Raja Berpelembagaan’. Istana telah membuat pertimbangan yang seadilnya dalam memilih Menteri Besar.

Persoalan Selamat Tahun Baru yang dilontarkan oleh Tinta Merah iaitu… ‘ Masih ramai lagi Adun BN yang dianggap dan merasakan diri lebih hebat dari Mat Said. Ada 20 orang lagi,(sebenarnya 23 orang) tetapi kenapa Mat Said yang dipilih jadi MB oleh Sultan. Yang lebih hebat daripada bekas MB, Idris Jusoh pun ada, seperti Rosol Wahid, Din Adam, tetapi tidak dipilih, Mat Said juga diambil Sultan. Kenapa? ‘

Tinta Merah telah mempunyai ketepatan fakta dalam meberi jawapan…’.Selalunya istana hanya akan memberi perkenan kepada orang yang baik budi, perangai comel dan tahu adat istiadat istana sahaja untuk menjadi menteri, wazir dan pegawainya. Orang yang sumpah seranah sultan takkan diambil! Hatta untuk jadi tukang kebun dan jong masak pun kena ada takmaninah. Istana tidak akan ambil orang perangai buruk, cakap besar berjalan lenggak ke langit dan berperasan tinggi.’

Kehebatan Ahmad digambarkan lagi oleh Tinta Merah dalam dialog seorang rakannya dengan beliau dari Kuala Lumur….“Hebat! Dia buat kerja dia tidak peduli apa orang nak kata kepadanya…” jelas rakan ini menunjukkan wajah kekagumannya. Ulasnya lagi, walaupun kawan-kawan sepertinya kritik dia, palu dia, dia buat tidak peduli saja. Dia hadapi dengan selamba saja.

“Jarang orang boleh lakukan begitu, selalunya kalau kena kritik seseorang itu akan give-up. Tetapi tidak bagi Mat Said. Seolah-olah hentaman dan kritikan itu dijadikan cabaran untuk dia buktikan kemampuannya. Inilah saya maksudkan hebat! Dan dia berjiwa besar,” 

Akhbar Sinar Harian dalam Selamat Tahun Barunya kepada Ahmad Said mencatatkan rasa terima kasih dan pujian daripada seorang rakyat…….’semasa menerima beg berisi kurma istemewa dan air zam-zam daripada Menteri Besar Dato’ Ahmad Said… hati saya terdetik…inilah kali pertama dalam hidup saya sebagai rakyat Terengganu mendapat hadiah daripada Menteri Besar tanpa pilih kasih. Saya bukan penyokong partinya.. jadi apa-apa pun sentiasa tersisih..

Berkat hadiah ini, barulah saya mula menjejak langkah Ahmad Said .. MasyaAllah inilah satu-satunya Menteri Besar yang kerjanya untuk rakyat Terengganu.. tidak semacam pemimpin terdahulu.
Walaupun kurma itu menjadi isu besar, RM 7 juta.. namun inilah RM 7 juta dikongsi dengan kita semua.. bukan untuk penyokongnya sahaja..bagi saya kurma itu lebih bernilai dari RM20..
Terima kasih Menteri Besar.. Ahmad Said Berjaya membuktikan beliau memang Menteri Besar kita…’

Kini terbukti Ahmad Said berjaya menghidupkan hubungan beliau dengan rakyat, beliau bijak menyusun program dan mengutamakan rakyat selaras dengan mottonya ‘Merakyatkan Pentadbiran Dan Pembangunan.” 


SELAMAT TAHUN BARU MAT SAID

Oleh Mohd Sayuti Omar (www.msomelayu.blogspot.com – 31 Disember 2009)

SAYA pernah bercanda menerusi tulisan mengatakan Ahmad Said, Menteri Besar Terengganu ada ilmu Pak Dogol. Maksud saya walaupun dia nampak ‘komang’ kata orang Terengganu, tidak hebat, nampak darat macam orang kampung tetapi dia ada kelebihan. Yang pastinya kalau bukan ada kelebihan dan keistimewaan, Sultan Mizan Zainal Abidin tidak akan perkenan untuk dia jadi MB.

Masih ramai lagi Adun BN yang dianggap dan merasakan diri lebih hebat dari Mat Said. Ada 20 orang lagi, tetapi kenapa Mat Said yang dipilih jadi MB oleh Sultan. Yang lebih hebat daripada bekas MB, Idris Jusoh pun ada, seperti Rosol Wahid, Din Adam, tetapi tidak dipilih, Mat Said juga diambil Sultan. Kenapa? Cuba tanya Zabidi Saidi rakan saya berasal dari Terengganu itu.

Sebab itu saya kata Mat Said ada ilmu Pak Dogol. Tenguk Pak Dogol dalam wayang kulit dia, nampak hodoh, perut buncit, hidung besar tetapi keramat dan baik budi. Lidah juga masin ‘barang minta barang boleh barang kata barang jadi.’

Selalunya istana hanya akan memberi perkenan kepada orang yang baik budi, perangai comel dan tahu adat istiadat istana sahaja untuk menjadi menteri, wazir dan pegawainya. Orang yang sumpah seranah sultan takkan diambil! Hatta untuk jadi tukang kebun dan jong masak pun kena ada takmaninah. Istana tidak akan ambil orang perangai buruk, cakap besar berjalan lenggak ke langit dan berperasan tinggi.

Malam tadi saya minum dengan seorang rakan, bekas pegawai tinggi kerajaan. Dia baru balik dari Terengganu kerana menghadiri satu seminar mengenai sukan. Dia terlibat dalam membentangkan kertas kerja berhubung pengembangan dan pembangunan sukan di negeri itu.

Rakan ini sejak bersara, lebih mirip kepada pembangkang menjadi penyokong kuat Anwar Ibrahim. Bukan apa kerana Anwar rakannya! Hubungannya dengan Anwar kukuhnya macam akar tunjang bumi. Semasa Anwar dalam penjara di Sungai Buloh dulu dialah antara orang yang ‘membantu’ Anwar menerusi bidang kuasanya. Beli meja pingpong dan lengkapkan peralatan sukan dan riadah dalam penjara untuk kemudahan Anwar.

Baru inilah dia ke Terengganu. Beliau diundang disebabkan kepakarannya dalam bidang sukan. Banyak pembangunan sukan negara ditangani dan jaya. Apa nak diceritakan dan mengejutkan saya ialah bila dia menceritakan mengenai kehebatan Mat Said.

“Hebat Mat Said ni rupa-rupanya?” katanya. Saya terkejut dan terpaksa bertanya balik takut dia tersalah cakap atau sengaja nak perli MB Terengganu itu.

“Hebat macam mana?” soal saya agak hairan kerana jarang saya dengar di Kuala Lumpur ada orang puji Mat Said sebegitu. Banyaknya memperleceh dan memperlekeh Mat Said. Yang kata Mat Said MB cap ayam pun ada.

“Hebat! Dia buat kerja dia tidak peduli apa orang nak kata kepadanya…” jelas rakan ini menunjukkan wajah kekagumannya. Ulasnya lagi, walaupun kawan-kawan sepertinya kritik dia, palu dia, dia buat tidak peduli saja. Dia hadapi dengan selamba saja.

“Jarang orang boleh lakukan begitu, selalunya kalau kena kritik seseorang itu akan give-up. Tetapi tidak bagi Mat Said. Seolah-olah hentaman dan kritikan itu dijadikan cabaran untuk dia buktikan kemampuannya. Inilah saya maksudkan hebat! Dan dia berjiwa besar,” sambung kawan yang sudah mencecah 60 tahun itu.

Mulanya saya tidak merasa apa-apa kelebihan kalau setakat itu. Tetapi bila kawan ini menceritakan bagaimana Mat Said menumpahkan ilham merangka pembangunan infrastruktur dan sosial untuk Terengganu baru saya faham apa yang hendak dimaksudkan itu. Dalam bidang sukan misalnya Mat Said mahu jadikan Terengganu cemerlang dalam semua bidang sukan. Dia tidak sebut saja, tetapi disediakan peruntukan yang banyak.

“Saya yakin dengan apa yang Mat Said nak buat akan berjaya. Sepanjang seminar itu saya lihat sambutan dan semangat peserta sungguh tinggi. Ini menampakannya pegawai kerajaan yakin dan seronok dengan Mat Said..” jelasnya.

Katanya kalau seorang MB mendapat kerjasama dari pegawai kerajaan tidak ada masalah kalau pun Adun lain tidak menyokongnya. Bagi rakyat yang penting kebajikan untuk mereka dan bukan mereka nak lihat cita-cita peribadi seseorang Adun itu yang dicapai.

“Tetapi katanya Pas Terengganu yakin akan tumbangkan BN dalam pilihan raya akan datang?” kata saya menyeka perasaan kagumnya berdasarkan dakwaan sesetengah orang Pas.

“Saya tidak nampak kalau lihat kepada cara Mat Said berkerja. Sikap humble dan juga perhubungannya dengan rakyat berjalan baik. Rakyat suka kepadanya. You mungkin tidak tahu dia baik dengan Adun Pas. Mat Said tidak pun ada masalah dengan Pas. Yang buat masalah ialah dua tiga orang rakannya yang dengki dan cemburu dengannya,” kata rakan ini lebih mengetahui maklumat politik Terengganu dari saya.

Apa lagi katanya dengan wang ehsan yang banyak dicampur dengan approach Mat Said yang pedulikan rakyat, sediakan peruntukan RM10 juta untuk OKU…susah untuk Pas dan Pakatan Rakyat gugat Terengganu. Lainlah ada isu besar atau mistik yang Mat Said lalukan seperti mana Idris Jusoh buat dulu.

Tambahnya lagi kenapa Idris Jusoh tidak disukai kerana melambakkan pembangunan di Besut dan menambunkan projek kepada kroni. “Kalau Mat Said belajar dari kesilapan Deris ini saya fikir susah juga untuk Pas ambil Terengganu,” tekannya.

Dalam perjalanan pulang saya terfikir-fikir mengenai kawan ini. Dia bekas pegawai kerajaan yang kini sudah mulai membenci kerajaan. Semua masalah dalam kerajaan termasuk serbanika penyelewengan dia tahu. Jadi bila dia mentafsirkan kerajaan Terengganu dan kehebatan Mat Said begitu mungkin benar kerana dia sudah melihat dengan hati yang bebas.

Dan saya tidak pelik kalau Mat Said berjaya menghidupkan hubungan beliau dengan rakyat dan mengurangkan masalah dengan publik. Rahsianya ialah beliau bijak menyusun program mengutamakan rakyat.

Manakala serentak itu beliau mengurangkan isu-isu buruk mengenainya terdedah di media massa.

Mungkin kehebatan Mat Said ini orang tidak sedar yang beliau dibantu oleh seorang wartawan profesional yang luas pengalaman.

Saya yakin apa yang diterima oleh Mat Said ini kerana kegigihan dan nasihat Hambali Abd Latiff salah seorang pegawai khasnya di pejabat MB.

Selalunya tuan akan jadi baik kalau kuli turut memberi pedoman secara berhemah dan fatanah.

APA MAINAN MOKHTAR NONG?

Posted in Ahmad said, SUK, Terengganu on December 30, 2009 by Hambali Abd Latiff

Benarkah Setiausaha KerajaanNegeri tidak mengetahui kereta kerajaan negeri yang hilang ?

Amat parah lagi beliau gagal memberi fakta perjawatan sebenar mengenai pertukaran dan penempatan

pegawai TCS yang beliau sendiri menandatangani arahan pertukaran berkenaan.

Apakah ini berlaku kerana beliau tidak memberi tumpuan dalam mengetuai pentadbiran negeri di bawah Datuk Ahmad Said? Amat mengejutkan lagi apabila Datuk Haji Mokhtar Nong hadir untuk bersama-sama kumpulan yang ‘tidak sukakan’ Ahmad Said di Motel Desa, Bukit Pak Apil dipertengahan tahun ini.

Sepatutnya sebagai ketua pentadbir, beliau berkecuali daripada pertembungan politik di negeri Terengganu.

Dalam sidang DUN Terengganu yang lalu Adun Alor Limbat, Alias Abdullah telah bangkitkan isu pegawai 48 di bayar JUSA dan pegawai 54 diletakkan pada ‘sarang’ 48 secara sensasi dengan menggunakan kekebalan DUN.

Setelah dicabar oleh Ahmad Said supaya bercakap di luar dewan bagi memberi keadilan kepada pegawai yang dituduh, rakan seperjuangan yang merupakan saki baki budak hitam, Datuk Rosol Wahid telah menyambut cabaran Ahmad Said dengan membuat pendedahan dalam laman blognya mengenai maklumat yang telah disensasikan dalam sidang DUN itu bagi mengambarkan pentadbiran Ahmad Said berada dalam caca merba.

Selaku orang yang sebelum ini bersama sama di Bukit Pak Apil, mereka patut berbincang dengan Setiausa Kerajaan terlebih dahulu sama ada betul atau tidak dari segi peraturan atas apa yang Pentadbiran Negeri lakukan.

Setiausaha Kerajaan juga perlu merujuk kepada Pengurusan Sumber Manusia sama ada perkara yang sama beliau sendiri lakukan secara peribadi atau bersama seseorang lain yang mempunyai kuasa.

Terjadi di sebuah Yayasan, pengarahnya dinasihat untuk bersara awal ketika pentadbiran Menteri Besar lalu, Datuk Seri Idris Jusoh.

Seorang Pegawai TCS Gred 48 telah dilantik mengganti Pengarah Yayasan berkenaan. Setiausaha Kerajaan Sendiri melalui jawatankuasa Perjawatan Yayasan itu telah memberi kelulusan kepada Pengarah gred 48 itu dibayar JUSA.

Dikatakan keputusan ini tidak pernah disahkan oleh Lembaga Pemegang Amanah Yayasan berkenaan serta tidak diangkat kepada Pentadbiran Negeri bagi persetujuan Pihakberkuasa Kewangan Negeri.

Pembayaran JUSA kepada pegawai TCS juga dilakukan di peringkat Persekutuan. Seorang TCS Gred 48 telah dipinjamkan ke peringkat persekutuan menjadi ketua jabatan (Pengelola) dan di bayar gaji JUSA. Perkara ini tidak pernah disensasikan kerana diperingkat Persekutuan, Ketua Pentadbirnya ada masa untuk semak perintah am dan peraturan yang berkaitan, malah tidak pernah menyebelahi kumpulan penentang bosnya.

MB merupakan Pihak berkuasa Kewangan Negeri yang diberi kuasa perundangan oleh Akta Acara Kewangan dan Arahan Perbendaharaan meminda perjawatan, bukan “sarang”.

Idris ketika meneraju negeri telah memberi taraf JUSA kepada YDP MPKT, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Setiausaha Sulit Kanan Menteri Besar dan Timbalan Pegawai Kewangan Negeri.

Selepas menganti DSIJ, Ahmad Said mengekalkan semua anugerah DSIJ kepada pegawai TCS . Oleh itu tiada isu bagi SUSK dibayar JUSA kerana mengikuti kelulusan sebelumnya.

Perkiraan perbezaan puluhan ribu ringgit satu angka yang sengaja disensasi daripada insan yang tiada pengalaman mentadbir . Oleh itu isu yang dibangkitkan oleh Alias dan Rosol sama ada dibuat tanpa ilmu mentadbir atau penerusan fitnah dan konspirasi!

Disamping mengekalkan apa anugerah yang telah Idris beri kepada pegawai TCS, Ahmad Said menambah lagi kemudahan kepada pegawai TCS selepas Dungun dinaik taraf kepada Perbandaran, Yang Dipertua Dungun dan DO Dungun telah diberi kemudahan JUSA bersama dengan DO Kemaman.

Oleh itu sekiranya SetiausaHa Kerajaan memberi penerangan yang betul dalam pre concil, tidaklah Alias membazirkan masa dalam DUN mensensasikan perkara tidak benar dan Rosol pula membazir masa dalam blognya.

Banyak masa yang diperlukan mereka untuk menganti masa terbuang sebelum ini dalam usaha menjatuhkan Ahmad Said untuk tugasan hakiki mereka kepada kawasan DUN yang mereka diamanahkan oleh pengundi.
Dalam blognya Dato’ Rosol nyatakan isu Pegawai N 54 diletakan pada ‘sarang’ N 48, adalah untuk disensasikan. Perkara ini tak sepatutnya disensasikan kerana dilakukan oleh oleh Pentadbiran bagi membangun kawasan Rosol sendiri.

Seorang pegawai kanan 54 yang berpengalaman dari segi pentadbiran, perancangan dan pembangunan telah diletakan mengetuai sebuah Jabatan penting disitu.

Ini selaras dengan hasrat Ahmad Said untuk majukan Tasik Kenyir menjadikan kawasan pelancongan. Tasik yang indah ini telah 30 tahun ketinggalan pembangunannya . Sekiranya Kenyir berjaya dibangunkan sebagai kawasan pelancongan, pengundi Rosol pasti mendapat limpahannya. Tidak ketinggalan juga hasrat Ahmad Said untuk menyediakan sebuah bandar baru Ajil yang Rosol jadi Tok Wakilnya. Semua ini dibuat berdasarkan kepada keperluan. Pegawai berkenaan tidak kerugian dari segi pendapatan malah untung kerana mendapat elaun pegawai pinjaman, elaun mesyuarat penuh dan jawatankuasa.

Tapi apa yang berlaku zaman sebelum ini semasa Rosol menjadi Exco, Mokhtar Nong juga sebagai Setiausaha Kerajaan yang mana mereka menggunakan kuasa secara luar biasa .

Bayangkanlah seorang TCS 54 telahpun dianugerah Datuk yang pernah menjadi Timbalan SUK dan Pesuruhjaya Agama ditempat pada tempat yang tiada “sarang”, beliau ambil keputusan bersara awal dan sekarang dalam tindakan mohon gantirugi daripada kerajaan di mahkamah, Begitu juga dengan pegawai TCS 54 bekas DO dijerok tanpa ‘sarang’hingga ‘sekarang’.

Tiga Pengarah dari Bandaraya diletakan di Jabatan tanpa “sarang” dan ada yang hingga sekarang. Bekas DO yang pernah dibayar JUSA juga ditempatkan kejawatan yang tiada “sarang”.

Seorang lagi pegawai TCS N 54 diletakan menjaga Air di “sarang” lebih sempit . Pegawai paling kanan dari SEDC bersara kerana tidak hendak masuk “sarang” takut diperam.

Lebih menakutkan lagi pegawai-pegawai kanan, Skim VSS telah diperkenalkan yang sama sekali bertentangan dengan perundangan yang terpakai kepada pegawai awam.

Beberapa pegawai TCS yang kanan telah hampir menjadi mangsa dan sudah pun tidak lena tidur malam. Lebih mendukacita lagi ramai anak muda calon TCS yang telah berjaya dalam ujian bertulis dan temuduga serta menerima surat tawaran “sarang” (jawatan), malah telah ada yang lapor diri, telah ditarik balik dan dibatalkan surat tawaran “sarang” (jawatan) kepada mereka.

Kegagalan Setiausaha Kerajaan memberi penjelasan kepada ADUN ini menyebabkan mereka bercakap secara tiada ilmu di sidang DUN bagi tujuan mensensaisikan perkara ini dengan mengutuk pegawai yang tidak mempunyai kapasiti untuk memberi jawapan kepada sidang dewan.

Mereka telah menyalahgunakan kekebalan mereka dalam DUN yang mulia, khusus bagi menunjukan kepada tuan mereka bahawa pentadbiran Ahmad Said yang sebenarnya amat popular dan di amat senangi oleh rakyat bawahan ini digambarkan sebaliknya.

Harap Setiausaha Kerajaan Negeri akan berubah dan memberi sokongan padu kepada Menteri Besar selaku bosnya sebagaimana kesetiaan kepada MB terdahulu bagi memastikan Terengganu terus maju dengan Bajet yang telah diluluskan.

Yang lebih penting lagi saki baki Budak Hitam ini patut terimalah hakikat. Ikutilah jejak majoriti Budak Hitam yang balik ke pangkal jalan sekiranya ikhlas ingin melihat parti yang mereka dokongi itu bertapak lagi di negeri Darul Iman. Jangan lagi mengikuti jejak penjual ubat kurap.

Apakah mereka ini berfikir jika UMNO jatuh dari negeri ini, mereka akan menjadi pemimpin yang akan dilantik menjadi pengawal kepada berbilion Wang Ehsan sebagaimana di zaman PAS memerintah dulu ?

Sumber: teganukini (Tajuk asal: Setiausaha Kerajaan Negeri Gagal Beri Fakta Yang Betul Kepada Rosol dan Alias)

Nik Aziz atau PAS yang “Ghok-Ghak”?

Posted in Husam, Nik Aziz, PAS, Terengganu on October 24, 2009 by Hambali Abd Latiff

(Isu Sabtu)

Siapa sebenarnya yang ghok-ghak (kacau)? Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat atau PAS?

Nik Aziz nampaknya menyerang Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali dan juga Datuk Dr Hassan Ali. Sebelum ini dia ‘menyerang’ Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa.

Jelas kini dalam PAS, kepimpinan utama parti adalah satu pasukan dan Nik Aziz bersendirian.
Kalau ada yang menyokongnya pun mungkin bekas Naib Presiden yang kalah seperti Datuk Husam Musa serta pemimpin PAS yang sudah dikitarsemula lagi seperti Datuk Mahfuz Omar dan Mohamad Sabu.

Bagi Nik Aziz, Hassan atau Mustafa tidak habis-habis dengan hendak bekerjasama PAS dengan UMNO ke arah kerajaan Perpaduan.

“Tenggelam-tenggelam, timbul, kemudian dihidupkan, kemudian dimatikan pula bila nampak orang marah. Apa ni? “Tidak boleh jadi ni, kita “ghok-ghak” (kacau) begini, orang boleh terima atau tak boleh terima, bawa ke Muktamar Khas, senang cerita. Biar tentu sah, nak ikut yang mana… kita nak kekal yang mana dan buang yang mana,” katanya.

Nik Aziz begitu yakin hanya Muktamar Agung Khas saja yang dapat menyelesaikan masalah dalaman parti itu.

PAS kini menghadapi krisis besar selepas berlakunya pertelingkahan ketika isu kerajaan perpaduan digembar-gemburkan sebelum muktamar PAS lalu.

Semalam Mursyidul Am PAS itu, mahu parti berkenaan mengadakan Muktamar Agung Khas bagi menyelesaikan masalah dalaman parti itu, termasuk menukarkan pemimpin utamanya.

Beliau berkata, muktamar itu perlu diadakan bagi memberi peluang kepada perwakilan membuat keputusan yang akan menentukan haluan parti.

Amat jelas penyelesaian bagi Nik Aziz adalah menukar pemimpin.

Apakah pemilihan yang lepas tidak sah?

Jawapannya ialah Nik Aziz, yang sepatutnya tidak berpihak, seakan-akan mempersoalkan keputusan pemilihan parti apabila berkata: “Dalam muktamar khas yang dicadangkan itu, Nik Aziz menekankan keperluan kepada proses pemilihan yang ringkas, telus, dan melindungi kerahsiaan undi.”

Kenapa pula Nik Aziz yang ‘sour grapes’ sedangkan yang kalah Husam Musa?

Apakah Nik Aziz bermain politik untuk menjamin orangnya menang semula dengan menimbulkan isu kerajaan perpaduan ini?

Yang jelas, pemuda PAS dan Dewan Ulamanya selari dengan presiden dan timbalannya dalam isu kerajaan perpaduan ini.

Yang menentang keras hanyalah kumpulan yang ‘pro-Anwar’ dan mengharapkan Penasihat PKR itu menjadi Perdana Menteri.

Melalui blog peribadinya, http://www.blogtokguru.com, beliau menyatakan pendapat peribadinya (sama ada beliau sendiri tulis atau pembantunya tidak penting) : “Isu kita ialah dua tiga kerat pemimpin bermasalah. Masyarakat India pun boleh menentang (Presiden MIC) Datuk Seri Samy Vellu dengan mewujudkan parti lain, maka pelik apa kalau kita panggil mesyuarat parti tergempar.”

Malah Menteri Besar Kelantan itu turut mengaitkan UMNO yang mengadakan Perhimpunan Agung Khas bagi membuat pindaan perlembagaan dan MCA mengadakan Perhimpunan Agung Luar Biasa sehingga ahlinya membuat keputusan untuk menyingkir dua pemimpin utama mereka.

Beliau berkata, kepemimpinan PAS perlu mendapat mandat baru bagi persediaan menghadapi pilihan raya umum akan datang. “Bila mesyuarat agung tak mahu tukar Presiden, misalnya maka tidak mengapalah, kita pakat-pakat belalah,” katanya.

Ada dua tiga persoalan di sini. Pertama, sah sudah jika berpakat dengan Melayu dan UMNO, Nik Aziz tidak mahu.

Kedua, dia rela menggoncang PAS untuk menjamin ‘anak didiknya’ mendapat tempat dalam parti, selain rela mengorbankan PAS untuk menjamin Anwar menduduki takhta Perdana Menteri.

Ketiga, Nik Aziz melihat DAP dan PKR lebih mulia daripada UMNO hanya kerana fobianya apabila PAS ditendang keluar oleh BN selepas berada dalam kerajaan campuran beberapa ketika.

Soalan lain ialah kenapakah Nik Aziz begitu tertarik dengan analisis pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Dr Aziz Bari, yang memperkatakan kemerosotan undi PAS di Bagan Pinang baru-baru ini?

Antara penyebabkan kekalahan menurut Prof Aziz ialah kekecohan di Selangor dan mencadangkan PAS mengambil langkah drastik seperti memecat Hassan.

Selain itu profesor undang-undang terkenal itu juga mengkritik Abdul Hadi yang tidak membuat sebarang kenyataan terhadap isu membabitkan Hassan.

Bagus juga Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa, tidak memulangkan paku buah keras atau membelasah balik Nik Aziz apabila sekadar berkata kenyataan Nik Aziz itu adalah pandangan peribadi.

Nasharuddin boleh ‘kurang ajar’ pada ketika pemimpin PAS lain melihat perpaduan Melayu-Islam penting dan hanya Nik Aziz tidak berpendapat sedemikian. Namun beliau tidak sedemikian.

Bagi Nasharuddin, dengan lembut beliau menolak pandangan Nik Aziz itu dengan mengatakan ia tidak boleh membawa kepada perubahan dasar dalam parti kerana parti adalah milik parti yang bermuktamar setiap tahun.

Dengan kenyataannya bahawa perkara itu akan dibawa dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Syura Ulama secepat mungkin dan mendapatkan penjelasan daripada Nik Aziz sendiri mengenai apa maksud beliau yang sebenar, yang tertekan kini Nik Aziz.

Bagi Hadi, Mustapa, Nasharuddin dan Dr Hassan, mereka boleh mendengar sendiri rungutan peribadi Nik Aziz dan PAS sewajarnya tidak perlu mengadakan mesyuarat luar biasa kalau hanya sekadar untuk memuaskan hati orang di sekeliling Nik Aziz.

Lagipun, PAS hanya kalah sekali di Bagan Pinang. Bagaimana dengan di Manek Urai, Kuala Terengganu di pilihan raya kecil di Perak, apakah sumbangan pemimpin PAS di situ terlalu kecil?

PROF AZIZ BARI BAGAIKAN ‘MUSUH MELEMAHKAN ISLAM’

Posted in PAS, Terengganu on October 24, 2009 by Hambali Abd Latiff

Dalam UMNO, pemimpin UMNO Kelantan melenting kerana kritikan daripada pemimpin UMNO Terengganu pada Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini.

Ia gara-gara kekalahan berterusan UMNO di Kelantan.

Dalam PAS pula, pemimpin PAS Kelantan khususnya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengkritik kepimpinan PAS Terengganu yang menyebabkan kedua-dua pihak kini dikatakan bermasam muka.

Ia gara-gara tulisan Prof Abdul Aziz Bari mengenai kesan kekalahan PAS pada pilihan raya Bagan Pnang. PAS Kelantan menyetujui pendapat Prof Aziz sementara PAS Terengganu menyifatkan ia sebagai “agenda musuh yang mahu melemahkan Islam’.

PAS Terengganu meminta semua pihak supaya berhati-hati (hazar) agar tidak terperangkap dengan agenda musuh melemahkan Islam apabila merujuk kepada tulisan Prof Aziz, Pensyarah Undang-Undang UIAM, Gombak di dalam ruangan Perspektif Sinar Harian Isnin 19 Oktober 2009 di bawah tajuk “Pengajaran dari Bagan Pinang: Pas kena ambil langkah drastik lakukan reformasi kepimpinan” .

Institut Kajian Polisi PAS Negeri Terengganu (IKPNT ) menganggap tulisan Aziz Bari sebagai tidak seimbang dan hujah-hujah yang digunakan tidak bertepatan.

Bagi PAS Terengganu, Prof Aziz sewajarnya membicarakan kepincangan dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang, bukan membicarakan perubahan kepimpinan yang mesti dilakukan oleh PAS secara drastik.

Persoalannya, apakah kepimpinan PAS patut bertukar secara drastik selepas kekalahan di Bagan Pinang?

Pada hal sebelum ini PAS berjaya mengekalkan kemenangan dalam PRK Bukit Gantang, Manik Urai, Pengkalan Pasir dan merampas kerusi BN di Parlimen Kuala Terengganu.

Prof Aziz juga dianggap berhujah secara tidak professional, selain mengharapkan beliau meneliti dengan tepat keputusan-keputusan yang dibuat oleh Majlis Syura Ulama PAS dan Jawatankuasa PAS Pusat di dalam isu-isu yang berkaitan dengan kritikan beliau.

Beliau juga dikatakan membuat satu persepsi yang tidak adil terhadap kepimpinan PAS dengan membahagikan kepada dua blok: pro-UMNO dan tidak pro-UMNO. Kata PAS Terengganu, sepatutnya tidak timbul lagi kerana telah diberikan penjelasan mengenainya oleh pemimpin-pemimpin PAS.

Ikuti kenyataan penuh IKPNT:

KENYATAAN IKPNT TERHADAP TULISAN PROFESOR DR AZIZ BARI

Institut Kajian Polisi PAS Negeri Terengganu (IKPNT ) tertarik untuk memberi respon terhadap satu penulisan Profesor Dr Abdul Aziz Bari, Pensyarah Undang-Undang UIAM, Gombak di dalam ruangan Perspektif Sinar Harian Isnin 19 Oktober 2009 di bawah tajuk “Pengajaran dari Bagan Pinang: Pas kena ambil langkah drastik lakukan reformasi kepimpinan” IKPNT mendapati bahawa penulisan tersebut tidak seimbang dan hujah-hujah yang digunakan tidak bertepatan, memandangkan beliau pada asalnya menyebut “sekadar hendak mengungkap beberapa perkara yang penting dari sudut perlembagaan khususnya dan sistem politik umumnya”.

Sepatutnya beliau banyak membicarakan kepincangan dalam PRK tersebut dari sudut undang-undang yang penuh dengan keganasan dan penipuan yang dilindungi oleh undang-undang. Pandangan terhadap keraguan proses undi pos, salahguna jentera kerajaan, ketelusan SPR dan rasuah patut diberikan pandangan dan penjelasan oleh beliau sebagai seorang ahli undang-undang.

Tetapi, sebaliknya, beliau telah membicarakan perubahan kepimpinan yang mesti dilakukan oleh PAS secara drastik. Apakah kepimpinan PAS patut bertukar secara drastik selepas kekalahan di Bagan Pinang? Sedangkan Pas berjaya mengekalkan kemenangan dalam PRK Bukit Gantang, Manik Urai, Pengkalan Pasir dan merampas kerusi BN di Parlimen Kuala Terengganu.

Dalam semua PRK tersebut, kepimpinan PAS adalah kepimpinan yang sama dengan PRK N.31 Bagan Pinang. Umum juga mengetahui penyertaan Pas di Bagan Pinang disedari sukar untuk dimenangi atau sebagai “underdog” sebagaimana dikatakan oleh Pengarah PRK N.31 Bagan Pinang, YB Salahudin Ayub. Prof. Dr Aziz Bari telah berhujah secara tidak professional. Perlu difahami bahawa kepimpinan PAS adalah sebuah kepimpinan berjemaah, dan bukan hanya kepimpinan individu seperti yang disebut oleh beliau.

Kepimpinan PAS adalah Kepimpinan Ulamak yang memikul tanggungjawab daripada amanah Allah S.W.T dan RasulNya, Muhammad S.A.W. Pemimpin-pemimpin PAS bertindak berdasarkan keputusan-keputusan yang diambil di pelbagai peringkat selaras dengan prinsip Syura yang dipakainya. Prof. Dr Aziz Bari hanya melihat PAS sebuah parti politik.

Sedangkan PAS adalah sebuah gerakan Islam yang bertanggungjawab dalam menguruskan semua polisi dan kegiatannya di bawah dasar kepimpinannya secara berjemaah. IKPNT mengharapkan Prof. Dr Aziz Bari meneliti dengan tepat keputusan-keputusan yang dibuat oleh Majlis Syura Ulama PAS dan Jawatankuasa PAS Pusat di dalam isu-isu yang berkaitan dengan kritikan beliau. Janganlah hanya menjeling kepada kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh pihak-pihak tertentu dan mengatakan bahawa ini betul dan ini tidak betul sedangkan beliau sendiri tidak mendapat penjelasan rasmi daripada pihak yang berautoriti dalam PAS.

Inilah yang sepatutnya beliau lakukan sebagai seorang yang arif dalam bidang undang-undang. Kenapa beliau telah membuat satu persepsi yang tidak adil terhadap kepimpinan PAS dengan membahagikan kepada dua blok: pro-UMNO dan tidak pro-UMNO? Isu ini sepatutnya tidak timbul lagi kerana telah diberikan penjelasan mengenainya oleh pemimpin-pemimpin PAS.

Adalah lebih bijaksana sekiranya komentar yang dibuat berlandaskan etika profesionalisme serta kefahaman yang benar terhadap PAS sebagai sebuah gerakan Islam. Pemimpin-pemimpin PAS daripada dulu sehingga sekarang telah berjaya membuat perubahan politik dalam Negara, bahkan telah terbukti di kalangan pemimpin-pemimpin utamanya memainkan peranan di peringkat antarabangsa dalam memartabatkan Islam dan membela umat sejagat.

Kenapa Prof. Dr Aziz Bari membuat penghakiman yang begitu mudah terhadap kepimpinan PAS? IKPNT percaya kepimpinan PAS bersikap terbuka untuk menerima teguran. Walaupun begitu, kita sepatutnya berhati-hati (hazar) agar tidak terperangkap dengan agenda musuh melemahkan Islam.

Selasa, 20 Oktober 2009.
Kuala Terengganu.

UMNO TERENGGANU BERTAUT KEMBALI…

Posted in politik, Terengganu, UMNO on September 16, 2009 by Hambali Abd Latiff

Carek-carek bulu ayam…akhirnya Hishamuddin got the last laugh…
Benarlah ramalan saya pada entri kelmarin (Ahad) bahawa kemelut politik Terengganu akan terlerai sebelum Aidilfitri.

Setidak-tidaknya kini enam daripada ‘Geng 10’ sudah kembali semula ke arus perdana politik Terengganu.

Mereka ialah, Datuk Din Adam (Bukit Besi), Muhammad Ramli Noh (Tepoh), Ramlan Ali (Jabi), Abdul Halim Jusoh (Permaisuri), Pehemi Yusoff (Kota Putera) dan Nawi Mohamad (Hulu Besut).

Seorang lagi ADUN yang hadir tetapi bukan daripada kumpulan 10 ialah Wan Hakim Tan Sri Wan Mokhtar (ADUN Air Putih).

Soal sokong Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar bukan yang terpenting tetapi soal utama ialah sama-sama mendokong UMNO dan kepimpinan negeri yang berketuakan Datuk Seri Hishamuddin Hussein menjadi perkara utama.

Saya dan semestinya semua rakyat Terengganu yang mahu melihat kiambang bertaut amat lega kerana tujuh ADUN selain empat yang terus menyepi – Datuk Rosol Wahid (Ajil), Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang),Alias Abdullah (Alor Limbat) dan Zakaria Abdullah (Paka) – tengah hari semalam membuat ikrar di hadapan Hisham untuk memperkukuhkan parti.

Ini sangat penting kerana sekiranya kemelut berlarutan, ia akan menjejaskan peluang UMNO untuk menang besar dalam pilihan raya umum akan datang.

Berkaitan Datuk Idris Jusoh (Adun Jerteh), beliau sudah menyatakan kepada Presiden parti, Datuk Seri Mohd Najib Razak bahawa beliau tidak pernah menentang Ahmad Said.

Tidak apalah, walau apa juga tanggapan orang ramai dan ahli UMNO terhadap Idris, hanya Najib, Hishamuddin dan Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengetahuinya.

Tengah hari semalam tujuh ADUN berkenaan membuat pertemuan dengan Hishamuddin di Putrajaya untuk menyatakan sikap dan pendirian mereka untuk kembali ke arus perdana politik Terengganu.

Dengan kembalinya mereka bermakna, Ahmad Said ‘diterima’ sebagai Menteri Besar dan apabila menerima Ahmad Said bermakna mengakui keputusan istana melantik Ahmad Said.

Selepas ini tiada persoalan lagi mengenai Menteri Besar atau juga isu perlantikannya.

Din Adam yang menjadi jurucakap ‘Kumpulan Tujuh’ itu sudah menyatakan ikrar mereka kepada Pengerusi Perhubungan Negeri yang dipertikaikan perananya dengan begitu teruk oleh Rosol sebelum ini.

Dengan pendirian sedemikian bermakna apa yang dipertikaikan oleh Rosol seperti Hishamuddin gagal menyatukan UMNO Terengganu dan menjadi orang tengah antara Kumpulan 10 dan Ahmad Said ternyata terpalit kepada muka Rosol sendiri.

Sudah pasti berita ini akan melegakan semua pihak di Terengganu, lebih-lebih lagi yang mahu melihat pemimpin muda di negeri ini memberikan sumbangan yang sewajarnya.

Kesemua mereka ini adalah golongan muda yang mampu ‘bermain politik dan menyumbang tenaga’ untuk tempoh 10 hingga 15 tahun akan datang.

Malah, jika mereka terus berada di persimpangan atau di luar lingkungan, peluang mereka untuk meningkat akan tergencat.

Kini bola sudah di tangan mereka. Merekalah yang wakar menentukan ke mana bola akan ditendang.

Bagi saya, potensi beberapa pemimpin muda ini boleh melangkah jauh, bukan sahaja politik bahagian dan negeri tetapi juga pusat.

Dan kepada ADUN yang masih menyepi dan menjauhkan diri, kembalilah segera menyertai rakan mereka yang sudah ‘kembali ke pangkal jalan’.

Letakkan kepentingan perpaduan UMNO sebagai yang terpenting, bukan kesetiaan kepada rakan yang boleh menjahanamkan karier politik sendiri!