HISHAMUDDIN ‘BUKAN TOK BOMOH BAGUS’

(Sembang Ahad)

Gara-gara ‘ribut dalam cawan’ politik Terengganu, PAS meminta supaya Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu dibubarkan.
Selain itu PAS menganggap ‘sms ugut bunuh tidak real’ dan mengaitkan dengan Datuk Idris Jusoh, bekas Menteri Besar Terengganu.
Juga PAS mempersoalkan perlantikan Datuk Seri Hishamuddin Hussein sebagai ‘bomoh yang tidak akan menyelesaikan masalah’.
Apakah kenyataan seperti ini juga yang diminta oleh sesetengah pemimpin UMNO apabila melakukan pelbagai tindakan yang jelas seakan mahu kerajaan Barisan Nasional (BN) dan UMNO lumpuh?

Tidakkah pemimpin BN dan UMNO melihat ini modal kempen yang besar bagi PAS pada musim kempen menghadapi pilihan raya ke 13 kelak?
Apakah pemimpin UMNO Terengganu bersifat kalau ‘aku tidak dapat, biar semua tidak dapat’ dan tidak sanggup berkorban demi parti?

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Mustafa Ali berkata kelmarin, sejak penubuhan kerajaan baru selepas pilihanraya umum ke 12, Mac 2008, negeri Terengganu tidak putus-putus menghadapi masalah.

Ia disebabkan terdapat dua kumpulan dalam UMNO Terengganu iaitu kumpulan yang menyokong bekas Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh dan kumpulan yang menyokong Menteri Besar, Datuk Ahmad Said.

Apakah Mustaffa cuba menyalahkan pihak tertentu dalam soal ini atau beliau mahu menyatakan bahawa pihak istana sudah berusaha untuk menyelamatkan politik Terengganu tetapi pemimpin UMNO sendiri yang sabotaj usaha istana itu?

Kenapa istana saya dikaitkan?
Umum tahu bahawa bekas Menteri Besar sebelum ini tidak diperkenankan dan apabila orang lain dilantik, usaha menjatuhkan Menteri Besar sekarang terus dijalankan. Inipun umum tahu Cuma mungkin Ibu Pejabat UMNO dan pentadbiran Putrajaya cuba buat-buat tidak tahu atau sengaja buat tidak tahu.

Gerakan itu boleh disekat kalau ada peringatan semasa ke semasa supaya jangan ganggu pentadbiran Datuk Ahmad Said.

Bagi Mustaffa, kes penangkapan Dr Ramzi adalah satu tamparan kepada Idris dan kumpulannya kerana Dr Ramzi merupakan bekas Setiuasaha Politik Idris.

Beliau menganggap ugutan bunuh melalui SMS yang berlaku pada 13 April 2009 itu adalah satu ugutan yang bukan sebenar, sengaja diada-adakan dan dirancang oleh pihak tertentu.

“Datuk Ramzi ditahan oleh polis kerana disyakki terlibat dengan yang mengugut ‘bunuh’, walaupun sudah dibebaskan, tetapi beliau (Ramzi) telah dicari polis dan tidak menyerah diri sehingga ditangkap,” kata Mustafa dalam sidang media di pejabat Perhubungan PAS Terengganu kelmarin.

“Pada saya, ugutan bunuh ini tidak ‘real’ (bukan sebenar) dan ‘orchestrated’ (diada-adakan dan dirancang), tapi cukup untuk mengelirukan masyarakat tentang apa yang berlaku,”jelasnya.

Beliau berkata masalah diantara dua kumpulan UMNO Terengganu yang bertelingkah tidak akan dapat diubati walaupun menjemput ‘bomoh’ dari luar.

“Tok bomoh dalam (Terengganu) semua tak layak nak selesaikan masalah, panggil tok bomoh luar, (Dato’ Seri) Hishamudin Hussein datang, saya tak fikir (dia boleh selesaikan),”katanya.

Apabila ditanya apakah saranan beliau dalam menghadapi kemelut UMNO Terengganu yang tidak akan selesai itu, beliau berkata cara yang terbaik adalah “bubar mendahului Perak”.

“Dubar Dewan (Undangan Negeri Terengganu), tak boleh nak selesai, tak boleh nak jalan, tak boleh apa, bubarlah!,”katanya.

Beliau yang juga Ketua Pengarah Pilihanraya PAS berkata apabila di bubarkan Dewan Undangan Negeri, UMNO akan bersatu.

Katanya masalah perpecahan UMNO boleh di selesaikan dengan pilihanraya kerana menurutnya UMNO boleh disatukan dalam menghadapi pilihanraya untuk melawan Pakatan Rakyat.

Itu pandangan pemimpin PAS Terengganu dan tidak semestinya diikuti atau dipatuhi oleh UMNO Terengganu dan UMNO Pusat.

Cadangan bubar DUN Perak pun tetap diperbahaskan walaupun isu Menteri Besar negeri itu lebih kronik berbanding Terengganu!.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: